FORTUNA – kapela na svadbu.

Hudobná skupina FORTUNA je jednou z najstarších kapiel na trhu. Na Slovensku pôsobí od roku 1978. Založil ju Ján Bryndza, skvelý hudobník a kamarát. Kapela sa postupne hudobne zdokonaľovala a zostali v nej najlepší z najlepších. Spomínam si na Mariána Dunčáka, kolegu z práce, ktorého si doteraz predstavujem ako mastí na husle a ktorý vedel ľudí majstrovsky zabaviť. Utkvelo mi v pamäri aj to, že z plesu (strojárske učilište BJ) som prišiel domov ráno o siedmej hodine len preto, že zábava pokračovala mimo javiska a my, neochvejní speváci, sme prevetrali hlasivky spolu s členmi skupiny. Alebo spevák Stano Bartko, bez ktorého si nahrávanie v štúdiu neviem ani predstaviť. To bol hlas – či na ľudovky, alebo moderné…škoda, že odišiel do hudobného dôchodku.
Sledoval som historické posuny tohto hudobného zoskupenia, pretože som s jednotlivými členmi starými aj novými trávil v hudobnom štúdiu veľa pracovných týždňov. S Fortunou som začínal tuším v roku 1994 v štúdiu, kedy sme točili prvé CD – Hudba ňema co pic. Boli to časy, kedy Janko (Bryndza) dokázal vylúdiť z klávesov Pianotone zvuky, ktoré sú dodnes obdivované.
Ako sa míňali roky, tak pribúdali nové a nové CD tituly, pri ktorých sa vystriedali rôzni muzikanti. Dnes FORTUNU tvoria Ján Bryndza, Jakub Jacko, Dušan Pipas, Julo Mihaľ a speváčka Ingrid Grubárová Švajková. Všetci muzikanti si odskákali svoje. Žiadna akcia ich nezaskočí. Vrele doporučujem na akúkoľvek príležitosť, veď ich piesne dodnes hrajú nielen na sociálnych sietiach, ale aj v rozhlasoch a v našich domácich zariadeniach.

V Bardejove,  dňa 23.01.2020, Vladimír Rohaľ, v mene Vydavateľstva VIDEOROHAĽ Bardejov.
 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *