Kde sa podeli ozajstní neškolovaní cigánski muzikanti ?

Pamätáte si ešte niekto na ozajstných rómskych muzikantov, ktorí hrávali popod šiatre na jarmokoch? Husle, basy, kontry, akordeón, saxofón a jeden obrovský bubon? Nuž to boli krásne časy s ozajstnými autentickými – neškolovanými muzikantmi. Počas dedinských sviatkov chodievali hrávať takéto cigán-bandy do každého domu a poviem vám, že to bolo ozajstné potešenie. Boli aj takí domáci, ktorí muzikantom priplátili, pripadne naliali a nálada bola ako sa patrí…Toto sa nedá napísať, toto treba prežiť.

Dlho som hľadal autentickú rómsku kapelu, ktorá by spĺňala tieto kritéria a ktorú by som nahral v hudobnom štúdiu a ponúkol verejnosti. No časy sa zmenili. Starí dobrí muzikanti vymierajú a mladí sa preorientovali na elektronické nástroje. Ono tá hudba a ten pravý cigánsky naturel ešte u tých mladších muzikantov kdesi drieme a občas aj teraz vznikne nejaká banda pri akustických nástrojoch, ale vždy vznikne iba na krátky čas, pretože muzikanti musia cestovať za prácou mimo svojho bydliska.

Booklet MC
Prvá pieseň Bašavas čhave https://youtu.be/cDQq_fHzb2k

V roku 1999 som požiadal muzikanta Milana Mika, známeho pod prezývkou MICO, či by takúto muzikantskú bandu nedal do kopy za účelom nahrať staré rómske piesne v štúdiu. A Mico sa do toho pustil….a zaangažoval možno celú aj vzdialenú rodinu, aby pozháňal staré ľudové piesne z okolia obcí Lukov a Malcov a aby zabezpečil dobrých muzikantov do štúdia. Nakoniec si vybral muzikantov Michala a Dušana Mika, Antona Čecha a Dušana Bilého.

A prišli problémy….. nemohol zohnať ochotného kontristu (viola – brače), preto zabezpečil doprovodnú gitaru. Aj keď muzikantov na basu mal viacerých, ale ozajstný veľký kontrabas v obidvoch obciach chýbal…. Takže sa kontrabas nahradil elektronickou basovou gitarou. Jeden z muzikantov na tretí deň odmietol ísť do štúdia, lebo si pýtal vyššiu „gážu“, tak sa nahrávalo bez neho. No, aleže Mico bol autorita a pretože muzikanti boli skvelí , (takúto perfektnú muzikantskú pamäť ako mali títo muzikanti, má málokto) podaril sa mu projekt dotiahnuť do konca a tak vznikol titul MIKOVCI – romano ľudovo bašavipen.

Poďakovanie patrí všetkým muzikantom, ktorí sa v roku 1999 zúčastnili nahrávania v štúdiu, ale naväčia vďaka patrí Milanovi Mikovi – Micovi. Predovšetkým jeho pričínením boli nahraté a zverejnené staré rómske piesne, ktoré by pravdepodobne zapadli do zabudnutia (napríklad pieseň https://youtu.be/4hOKjMCm5Pc ) a pričínením všetkých muzikantov sa v nahrávkach podarilo navodiť správny cigánsky naturel, ktorý si vychutnávam počúvaním tohto titulu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *